Termékek


Hasznos képletek

A szántóföldi permetezés fúvókáinak kiválasztása

1. lépés: a szükséges folyadékfelhasználás kiválasztása: a vegyszergyártó által előírtak szerint pl. 300 l/ha

2. lépés: a haladási sebesség meghatározása: a talaj állapot és a kultúra minőségétől függően: pl. 8 km/h

3. lépés: a kívánt porlasztási jellemzők kiválasztása: pl. nagyon durva cseppes porlasztás (preemergens gyomirtás)

4. lépés: leolvassuk a fúvóka típusát és a szükséges permetezési nyomást: pl. TTI 110 04 fúvóka, 5 bar nyomáson

5. lépés: ellenőrzés, a fúvóka tényleges átfolyásának térfogatmérése: kb. 2,0 l/min

A fúvókák kiválasztását a gyakorlatban, a katalógusoknak az egyes fúvóka típusokat bemutató oldalain található táblázatok segítik. Az alábbi táblázatban az ID fúvóka átfolyási értékei találhatók. Az első négy oszlop a fúvókaméret, üzemi nyomás, cseppméret,  és térfogatáram összefüggéseket tartalmazza. A felső vízszintes sorban lévő sebességértékekből kiindulva, az alkalmazott haladási sebességnél (8km/h) függőlegesen lefelé haladva keressük meg a szerkatalógusban meghatározott folyadékmennyiséget (300 l/ha). Az így meghatározott sorban, bal felé haladva olvassuk le a választott haladási sebességnél kijuttatni kívánt folyadékmennyiséghez alkalmas fúvóka méretét (térfogatáramát) és a beállítandó üzemi nyomást. A választás menetét a táblázatban piros vonal jelzi, az eredmény a TTI 110 04 fúvóka és 5 bar üzemi nyomás.

 

Az ültetvény permetezés fúvókáinak kiválasztása

Azonos méretű fúvókák alkalmazása

A növényvédelmi gép fúvókáinak együttes kibocsátását a következő képlet alapján számíthatjuk ki:

V = M x vF x B / 600

V = működő fúvókák térfogatárama összesen (l/min)

M = hektárdózis (l/ha)

vF = haladási sebesség (km/h)

B = munkaszélesség (sortávolság) (m)


Egy fúvóka térfogatáramát az összes működő fúvókák számának hányadosaként kapjuk meg. A munkaszélesség megfelel a művelőutak távolságának, vagyis ha minden művelőúton végighaladunk a sortávolságnak. Ha csak minden második művelőúton haladunk végig, akkor a munkaszélesség a sortávolság kétszerese.

Különböző méretű fúvókák alkalmazása

Ha egy permetezőgépben egyidejűleg különböző méretű fúvókákat használunk, először is azt a szórási teljesítményt határozzuk meg, amelyet azonos méretű fúvókák használata esetén kapnánk. Az eggyel kisebb méretű fúvókák számát, az összfúvóka számnak megfelelően figyelembe kell venni. A megadott folyadékfelhasználás elérése érdekében (előírt érték), a nyomást meg kell növelni az alábbi képlet alapján:

nyomás előírt értéke = nyomás tényleges értéke x

(összes kibocsátás előírt értéke / összes kibocsátás ténylege értéke)2

Példa

M = 600 l/ha

vF = 6,5 km/h

B = 2,0 m

600 x 6,5 x 2,0 / 600 = 13,0 l/min

10 db (a ventilátor mindkét oldalán 5-5 db) azonos méretű fúvóka használata esetén minden egyes fúvóka térfogatárama 13,0 l/min / 10 db = 1,3 l/min. Az alábbi táblázat alapján ez a térfogatáram érték, a piros vonal mentén haladva a TXVK-10 fúvókát jelöli, tehát a fenti paraméterekhez igazodva 2 x 5 db 10-es méretű fúvókát kell használnunk 13 bar üzemi nyomáson.

Ha a TXVK-10 fúvókák helyére a ventilátor mindkét oldalán az alsó és a két felső fúvóka helyett eggyel kisebb méretű fúvókát szerelünk (6 db TXVK-8). Az összes fúvóka együttes térfogatárama (tényleges érték) 8 bar nyomáson így

6 x 1,06 + 4 x 1,33 l/min = 11,68 l/min (~ 12 l/min).

A beállítandó névleges üzemi nyomás a 600 l/min előírt folyadékfelhasználás eléréséhez tehát az előző képlet alapján:

13 x (13,0 / 12,0)2 = 15,2 bar.

 

A folyékony műtrágya kijuttatás fúvókáinak kiválasztása

Folyékony műtrágyák kijuttatásakor figyelembe kell vennünk azt, hogy ezek az anyagok sűrűbbek a víznél. A kijuttatási táblázatok értékei az esetek többségében vízre vonatkoznak. Ahhoz, hogy a folyékony műtrágyákat az előírt dózisnak megfelelően permetezzük ki, korrekciót kell alkalmaznunk. A helyesbítésre két lehetőségünk van.

1. Azonos nyomásértéken egy sűrűbb folyadékból percenként kevesebbet tudunk kipermetzni, mint egy hígabb folyadékból. Az alábbi táblázat értékeit felhasználva, ha 2 bar nyomáson permeteznénk például 300 l/ha mennyiségű folyadékot, de a folyadék sűrűsége 1,2 g/cm3 , akkor az üzemi nyomás 2,4 bar-ra történő növelésével lehetséges az adott hektárdózis kijuttatása.

 
  

2. Egyes fúvóka típusoknál (FT, TKP) nem célszerű a nyomás 1,5 bar fölé emelése, mert megnövekszik az elsodródásra és elpárolgásra hajlamos apró cseppek aránya. A fent leírt korrekció alkalmazásakor az 1,1 g/cm3 sűrűségű műtrágyák esetén már meghaladjuk ezt az értéket, ezért más megoldást érdemes választanunk. A következő táblázatban folyadék sűrűségek és az ezekhez tartozó korrekciós tényezők olvashatók. A 30%-os Nitrosol esetén 0,87 a korrekciós tényező, tehát ezzel az értékkel kell megszoroznunk az adott fúvóka kijuttatási táblázatában lévő l/ha értéket. Mivel a folyékony műtrágya sűrűbb a víznél, ezért a korrekciós tényező alkalmazásakor csökkenni fog a l/ha érték, ekkor egy nagyobb térfogatáramú fúvóka választását javasoljuk.

 
 

vissza az oldal tetejére
Vásárlás Kosár tartalmának megjelenítése
Kosár: 0 db termék, 0,00,- Ft értékben