Termékek


A növényvédelmi gépek karbantartása és téli felkészítése

A növényvédelmi gépek karbantartása és téli felkészítése

A vegyszeres növényvédelemben pontosan meghatározott növényvédő szer mennyiségek kijuttatásával akadályozhatja meg a kártevők elterjedését. A feladat végrehajtásához kifogástalan állapotú permetezőgépre van szüksége. Vegyük sorra a permetezőgép azon alkatrészeit, amelyek gyakori ellenőrzést és karbantartást igényelnek, illetve tekintsük át a téli tárolásra való felkészítés menetét.

A permetezőgép szűrőinek eltömődésekor jelentősen csökken az átáramló folyadék mennyisége, ami helytelen kijuttatási értékeket eredményez. A betöltő szűrő a durvább szennyeződések tartályba kerülését akadályozza meg a feltöltés során, ezért figyeljen ennek épségére. A szivattyú előtt található szívószűrő feladata a szivattyú védelme, emiatt fordítson kiemelt figyelmet ennek tisztántartására, épségére, mert a károsodott szivattyú javítási költsége jelentős. A nyomóági folyadékrendszer védelmét a vonalszűrők biztosítják, amelyek finomsága a fúvókák felé haladva növekszik, tehát egyre finomabb szennyeződések kiszűrésére alkalmasak. Ezek feladata a tölmők belső faláról leváló szilárd vegyszermaradványok kiszűrése. Végül a szórófejekben találhatók a fúvókaszűrők, amelyek feladata a fúvókák védelme, ezek használata javasolt a fúvókák hosszabb élettartamának biztosítására.

Megfelelően működő szűrési rendszer mellett is ügyeljen a permetezőfúvókák tisztaságára, ugyanis a kilépőnyílás eltömődhet az ott kikristályosodó vegyszermaradványoktól. A karbantartás helyes módja a fúvókák szórófejből való kiszerelése utáni tisztavizes mosás, a durvább szennyeződéseket fúvókatisztító kefével távolíthatja el. Kerülje a késsel, dróttal és ezekhez hasonló eszközökkel való tisztítást, mert ezek visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak a fúvóka kilépőnyílásán. A rendszeres és helyes karbantartás a határértéken belüli kereszteloszlás biztosítása miatt kulcsfontosságú, egyenletes mennyiségű növényvédő szert kizárólag ép és szennyeződésektől mentes fúvókákkal permetezhet ki.

A növényvédelmi tevékenységről szóló FVM rendelet szerint „a növényvédő szeres kezelés befejezése után a növényvédelmi gépben maradt permetlé legalább tízszeres, gyomirtó szer esetén legalább húszszoros hígításban - az adott készítmény engedélyokiratában javasolt vízmennyiség betartásával - a kezelt felületre egyenletesen kijuttatható.” A permetező folyadékrendszerének tisztítását az erre a célra kialakított tisztavizes tartállyal végezze el, amely nem azonos a gépkezelő számára biztosított kisebb űrtartalmú frissvíz-tartállyal. A permetező folyadékrendszerének tisztítása mellett végezze el a gép külsején lerakódó vegyszermaradványok eltávolítását is.

A téli tárolásra való felkészítést a fent leírt karbantartási munkálatok elvégzésével kezdje, majd ezeket követően megfelelő koncentrációban keverjen fagyállót a permetezőben maradó folyadékmennyiséghez. A fagyálló egyenletes eloszlását a szivattyú működtetésével érhető el.

A permetező tisztítása és fagyállóval való feltöltése során szemrevételezéssel győződjön meg arról, hogy a folyadékrendszerben lévő csapoktömlőcsatlakozókhollanderek megfelelően zárnak-e. Amennyiben szivárgást tapasztal, cserélje ki a hibás alkatrészt. Szabadtéri tárolás esetén fordítson kiemelt figyelmet olyan alkatrészekre, amelyekben csapadékvíz állhat meg - például tartályfedél levegőző nyílása, fedetlen hollanderek, átfolyásmérő kábelcsatlakozása  - akadályozza meg ezek károsodását. Ha a permetezőgépe vezérlőegységében manométer található, ezt távolítsa el és helyére tekerjen vakdugót. A csapadékvíz beszivárgását a permetező letakarásával akadályozhatja meg, azonban figyeljen a megfelelő szellőzésre is.

Amennyiben a téli felkészítés során elvégezte a permetező tisztítását és kicserélte a hibás alkatrészeket, tavasszal a fagyálló eltávolítása után azonnal, biztonsággal kezdheti a munkát. Az alkatrészekkel kapcsolatos kérdései esetén keresse szakértő kollégáinkat.

 

Cím:

Telefon:

E-mail:

2213 Monorierdő,
Barátság u. 16.

+36 29 419 690

+36 30 968 6761

+36 30 850 8999

info@permetezes.hu

 
vissza az aktuális oldalra
Vásárlás Kosár tartalmának megjelenítése
Kosár: 0 db termék, 0,00,- Ft értékben